Ossa Sesamoïditis

Wat is het?

Onder het gewricht van de grote teen zitten twee botjes, deze noemen we de sesambeentjes. In tegenstelling tot de meeste botten in het lichaam zijn sesambeentjes niet verbonden met een ander bot door een gewricht, maar zijn ze omringd door spieren en pezen onder de voet. De functie van de sesambeentjes is het geleiden van de buigpees van de grote teen om ervoor te zorgen dat de grote teen beter kan afwikkelen. Ossa sesamoïditis is een ontsteking van deze sesambeentjes.

Klachten
  • Pijn bij staan en lopen.
  • Pijn bij het buigen en strekken van de grote teen, hierdoor kan er een afwijkend looppatroon ontstaan.
  • Onder het grote teen gewricht kan de huid rood worden en een zwelling ontstaan.
Hoe ontstaat het?

De sesambeentjes worden met elke stap belast. Bij een afwijkende voetstand, zoals bij een hallux valgus of plat/knikvoeten is de belasting op de sesambeentjes hoger en de kans op irritaties of ontstekingen groter. Ook door overbelasting met bijvoorbeeld veel (hard)lopen of springen kunnen klachten optreden. Daarnaast zorgen schoenen met onvoldoende demping in de voorvoet ook voor meer belasting van de sesambeentjes.

Wat is het verloop?

Door de druk van de sesambeentjes af te halen, zullen de klachten verminderen en zal de ontsteking langzaam herstellen. 

Wat kunt u er zelf aan doen?
  • Draag schoenen met goede demping in de voorvoet en een stugge zool voor voldoende afwikkeling.
Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor ossa sesamoïditis:

Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Klik hier om een afspraak te maken.