Scheefstand grote teen / Hallux Valgus

Wat is het?

Hallux valgus is een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen van dezelfde voet met meestal een knobbel aan de binnenkant van de grote teen (bunion). De grote teen is van groot belang, omdat tijdens het lopen de voet het grootste gedeelte van het lichaamsgewicht afwikkelt over de grote teen en de achterliggende middenvoetsbeentjes.

Klachten
 • Scheefstand van de grote teen met knobbel.
 • Zwelling en roodheid van de knobbel.
 • Pijn op de knobbel, deze is ook gevoelig voor druk (bijvoorbeeld vanuit een schoen).
 • Het is moeilijk om passende schoenen te vinden die comfortabel zitten en breed genoeg zijn bij de knobbel.
 • Het gewricht van de grote teen kan verstijfd zijn (hallux limitus, hallux rigidus).
 • Er kan een slijmbeursontsteking ontstaan op de knobbel.
 • De grote teen draait naar binnen met als gevolg;
  – Meer kans op ingroeien van teennagels.
  – Het gewricht van de tweede teen kan overbelast raken.
  – De tweede teen kan omhoog of omlaag gaan staan, omdat deze weggedrukt wordt.
 • Door pijn in de grote teen kan het lopen moeilijker worden, waardoor ook andere lichamelijke klachten kunnen ontstaan.
  Hoe ontstaat het?

  De meest voorkomende oorzaak van en hallux valgus is erfelijkheid. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast kan er door overmatige beweeglijkheid (hypermobiliteit) van het gewricht, het doorzakken van de voet of een afwijkende stand van het eerste middenvoetsbeentje een scheefstand ontstaan. Het dragen van te smal schoeisel is waarschijnlijk ook een oorzaak voor een niet-aangeboren hallux valgus.

   Wat is het verloop?

   Een hallux valgus is een structurele en progressieve vergroeiing van de grote teen. Deze is alleen middels een operatie te corrigeren. Wel kan een behandeling de belasting van het gewricht verminderen, waardoor de klachten kunnen afnemen.

   Wat kunt u er zelf aan doen?

   Het dragen van goede schoenen is hierbij erg belangrijk. In de schoen moet voldoende ruimte zijn voor de bunion. Daarnaast is het raadzaam om stiksels van de schoenen in de omgeving van de knobbel te vermijden, omdat stiknaden niet rekken en hierdoor extra druk geven op de knobbel.

   Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

   Behandelmogelijkheden

   Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor klachten bij hallux valgus:

   Afspraak maken?

   Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg.

   Klik hier om een afspraak te maken.