Varus- of valgusstand hiel

Wat is het?

Bij een varus- of valgusstand van de hiel staat de hiel niet neutraal, maar is de hiel naar binnen (valgus) of naar buiten (varus) gekanteld. De stand van de hiel heeft invloed op de uitlijning van de voet en de benen. Zodra de hiel meer naar binnen of buiten staat, draaien de enkels, knieën, heupen en bekken ook mee. Hierdoor staan de gewrichten niet allemaal recht boven elkaar en is de kans op klachten aan gewrichten en spieren groter. 

Klachten
  • Klachten in gewrichten zoals voet, enkel, knie, heup, bekken en rug.
  • Peesklachten zoals fasciitis plantaris, m. tibialis posterior tendinopathie, jumpers knee, runners knee.
  • Overpronatie en daarbij behorende klachten.
Hoe ontstaat het?

De stand van de hiel is afhankelijk van het voettype (holle of platte voet) en kan erfelijk zijn. Daarnaast verandert de stand van de hiel tijdens de groei. Bij kinderen tot 4 jaar is het normaal als de hiel meer in varus staat, daarna gaat de hiel meer in valgus staan. Op een leeftijd van ongeveer 7 jaar mag de hiel normaal gesproken rechtstaan, zodat de spieren en botten zich verder goed kunnen ontwikkelen. 

Wat is het verloop?

Door de hiel rechter uit te lijnen, zal de uitlijning verbeteren en zullen de klachten verminderen. 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Schoenen met een stevige hielkap (contrefort) zorgen voor een rechtere stand van de hiel, waardoor de uitlijning en stabiliteit verbetert.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk  voor klachten bij hallux valgus:

Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg.

Klik hier om een afspraak te maken.