Pes Transversus (doorgezakte voorvoet)

Wat is het?

Bij een Pes Transversus is de voorvoet doorgezakt. Dit wordt ook wel een spreidvoet genoemd en is vaak te herkennen aan een verbrede voorvoet en/of een spreidstand van de tenen. Een spreidvoet kan voorkomen bij verschillende voettypen en kan vaker voorkomen naarmate de leeftijd toeneemt. 

Klachten

Een spreidvoet komt regelmatig voor en kan soms klachten geven. Veel voorkomende klachten die gepaard gaan met een spreidvoet zijn:

 • Pijn onder de bal van de voet.
 • Stekende/brandende pijn in de voorvoet.
 • Overmatig eelt en/of likdoorns onder de bal van de voet.
 • Schoenen kunnen in de voorvoet gaan knellen, dit kan roodheid en/of drukplekken veroorzaken rondom de tenen.
 • Een zenuwbeknelling tussen de tenen (Mortons Neuroom).
Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een spreidvoet. Zo kan het allereerst erfelijk of aangeboren zijn, maar in de meeste gevallen krijg je last van spreidvoet door overbelasting of het dragen van verkeerd schoeisel. Tevens kunnen verzwakte middenvoetsbeentjes ervoor zorgen dat de voetboog in de voorvoet niet meer in stand wordt gehouden, waardoor de doorgezakte voorvoet ontstaat. Met name het dragen van hogere hakken kan spreidvoeten veroorzaken, omdat de voorvoet in hogere hakken vijf keer zoveel belast wordt. Omdat vrouwen over het algemeen zwakkere pezen en bindweefsel hebben, komen spreidvoeten vaker voor bij vrouwen.

Wat is het verloop?

Pijnklachten kunnen verminderen als de overbelasting of de te grote druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes wordt weggenomen. Ook kunnen schoenen met voldoende breedte in de voorvoet ervoor zorgen dat de druk op de voorvoet beter verdeeld wordt. 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Blijf niet te lang lopen met pijnklachten aan uw voeten. Wanneer u met spreidvoeten blijft lopen, kunnen klachten steeds erger worden en de voetspieren steeds zwakker. Daarnaast kunnen de klachten door gaan naar andere delen van uw lichaam, zoals bijvoorbeeld uw rug. Belangrijk bij spreidvoeten is dat u de juiste schoenen draagt. Draag zo min mogelijk hakken, maar kies voor schoenen die de afwikkeling van uw voeten goed ondersteunen. Daarnaast kunt u ook op uw gewicht letten. Bij overgewicht ontstaat er een verhoogde druk op de voeten, waardoor er ook sprake kan zijn van een overbelasting.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een doorgezakte voorvoet.

  Afspraak maken?

  Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

  Klik hier om een afspraak te maken.