Mortons Neuroom

Wat is het?

Mortons neuroom wordt ook wel mortonse neuralgie genoemd. Het is een beknelde en verdikte zenuw in de voorvoet. Een neuroom is een goedaardige verdikking op zenuwweefsel. Deze ontstaat op een plaats waar de zenuw is beschadigd. De aangedane zenuw loopt tussen twee middenvoetsbeentjes naar de tenen en kan bekneld raken (dit gebeurt meestal tussen de 3e en 4e teen). Door de beknelling wordt de zenuw geïrriteerd, hierdoor zwelt de zenuw op en komt deze nog meer bekneld te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.

Klachten
 • Een brandende, stekende, tintelende of krampende pijn in de voorvoet met uitstraling naar de tenen
 • Het gevoel dat er iets verschiet in de voet wat de pijn veroorzaakt
 • Pijn wordt heftiger bij lang lopen, staan of sporten
 • De pijn neemt af wanneer u uw schoen uit doet en de voet masseert
Hoe ontstaat het?

De exacte oorzaak van het ontstaan van de zenuwverdikking is nog onbekend.  Wel zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat een dergelijke verdikking ontstaat:

 • Te zwaar belasten van de voet, meestal door sporten
 • Voet overbelasten door het dragen van hoge hakken of te smalle schoenen
 • Teveel flexibiliteit in de voetgewrichten
 • Afwijking in de voetvorm zoals: platvoet, doorgezakte voet, hamerteen, scheve grote teen
 • Vetkamersysteem (vetkussens onder de voorvoet) functioneert niet goed
  Wat is het verloop?

  Na een behandeling verdwijnen de klachten vaak grotendeels vanzelf. Door de irritatie op de zenuw te verminderen/weg te nemen, neemt de verdikking af en hiermee ook de klachten.

  Wat kunt u er zelf aan doen?

  Een schoen dragen met voldoende ruimte bij de voorvoet en een lage hak. Daarnaast kan het soms helpen als de schoenzool wat stugger is. Daarnaast kunt u de voet de ruimte geven en masseren maar dit helpt meestal na een tijdje niet meer.

  Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

  Er zijn verschillende behandelingen mogelijkheden voor klachten bij Mortons Neuroom:

  Afspraak maken?
  Bij Reumkens Voet en Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben binnen de muren van ons bedrijf verschillende professionals verzameld om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

  Klik hier om een afspraak te maken.