Likdoorn

Wat is het?
Bij een likdoorn (ook vaak eksteroog of eeltpit genoemd) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn kunnen vormen. Deze plek kan pijnlijk worden, omdat de likdoorn, zoals de naam ook zegt, als een ‘doorn’ naar binnen groeit. Deze harde eeltplek prikt als het ware in het omringende weefsel. De oorzaak is vaak verkeerd of te nauw schoeisel en de likdoorn treedt op waar extra wrijving plaatsvindt of langdurige overdruk op eenzelfde plek. Tussen de tenen komen vaak likdoorns voor, deze zijn vaak zacht en verweekt. Harde likdoorns zitten vaak op de teenkootjes of onder de voetzool.
Klachten
Een likdoorn kan erg pijnlijk zijn. Vaak wordt de bijbehorende pijn beschreven als scherp en stekend, omdat de eeltpit naar binnen groeit. Ze komen het meest voor op en tussen de tenen of aan de onderkant van de voet. Doordat het centrum van de eeltpit verhard is en dieper in de huid ligt, kan dit bij staan en lopen ongemak veroorzaken. Dan wordt er namelijk meer druk op de likdoorn uitgeoefend.
Hoe ontstaat het?

De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag, de opperhuid, fungeert als beschermlaag voor de diepere, gevoelige huidlagen. De oorzaak van een likdoorn is een blootstelling van de huid aan constante druk of wrijving. Draag je bijvoorbeeld iets te strakke schoenen? De druk die de schoenen op de huid leggen, zorgt ervoor dat de buitenste laag van de huid wordt verdikt. Deze verdikking wordt ook wel eelt genoemd. Houdt de druk aan? Dan kan het eelt zich gaan vormen naar een likdoorn. Zoals eerder genoemd, heeft een likdoorn een hardere eeltkern en kan zo de diepere, gevoelige huidlaag bereiken. Hierdoor ontstaat er een pijnlijk gevoel. Deze kern wordt de ‘hoornpunt’ van de eeltpit genoemd.  De voornaamste oorzaken voor likdoorns zijn:

  • Verkeerde en knellende schoenen.
  • Standsafwijking van de voeten en/of tenen.
  • Overgewicht.
  • Herhaaldelijke belastende bewegingen.
Wat is het verloop?

Kort samengevat: de oorzaak van een eksteroog is constante druk of wrijving op een bepaald punt van de huid. Door overmatige druk ontstaat er eerst een eeltlaag. Wanneer de overmatige druk aan blijft houden, ontstaat er uiteindelijk een eeltpit die door de buitenste huidlaag naar binnen groeit en de binnenste, gevoeligere huidlaag binnentreedt. Dit veroorzaakt pijnklachten. Behandeling van een likdoorn is noodzakelijk, omdat deze niet vanzelf verdwijnt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Uiteraard is het voorkomen van een likdoorn beter dan genezen. Om te voorkomen dat u een likdoorn krijgt, moet u vooral zorgen voor goede schoenen die niet knellen en uw voet structureel ontlasten. Eeltvorming op bepaalde plekken kan een voorstadium zijn van een likdoorn. Dit kunt u dus in de gaten houden. Ook zijn er bij een drogistlikdoornringetjes (ook wel anti-drukringen genoemd) verkrijgbaar, die al enige mate van druk weg zouden kunnen nemen.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Voor een goed en passend advies kunt u altijd bij ons terecht. Wij hebben voor het voorkomen en genezen van likdoorns verschillende behandeltechnieken.

Behandelmogelijkheden

Voor het verwijderen van likdoorns kunnen wij u naar verschillende professionals binnen ons bedrijf doorverwijzen. 

Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Klik hier om een afspraak te maken.