Kalknagels
Wat is het?
Kalknagels zijn verdikte, brokkelige en vaak bruingeel verkleurde nagels. Vaak zijn kalknagels ook aangetast door een schimmelinfectie en worden dan ook wel schimmelnagels genoemd.
Klachten
Een schimmelnagel gaat niet vaak gepaard met pijnklachten. Echter kunnen mensen zich er wel voor gaan schamen, omdat de nagel een bruingele kleur krijgt. Doordat schimmelnagels vaak verdikt en hobbelig zijn, kunnen deze ook moeilijker geknipt worden. In sommige gevallen kan de nagel geheel of gedeeltelijk loslaten. Verder kan een schimmelnagel besmettelijk zijn, waardoor overdracht van de schimmelinfectie gemakkelijker overgedragen kan worden naar andere nagels. Als u schimmelnagels heeft, heeft u ook een verhoogd risico op voetschimmel. U merkt dat door grijs-witte velletjes (schilfers) en scheurtjes (kloofjes) tussen uw tenen. Er kunnen ook plekken met schilfers aan de onderkant of zijkant van uw voet zitten. De schilfers hebben een andere kleur dan uw huidskleur. Bijvoorbeeld lichter, donkerder of rood.
Hoe ontstaat het?
Iedereen heeft schimmels op het lichaam. Dat is meestal niet erg. Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Doordat de huid een natuurlijk vetlaagje heeft, kan een schimmel moeizaam de huid binnendringen. Wanneer dit vetlaagje iets beschadigd is, kan een schimmel in uw huid of nagel komen en daar gaan groeien. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Besmetting ontstaat door dezelfde schimmelsoort (dermatofyten) die ook voetschimmel veroorzaakt. In Nederland heeft naar schatting ongeveer 13% van de bevolking last van schimmelnagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een schimmelinfectie in de nagel wordt groter naarmate men ouder wordt, minder afweer heeft of bijvoorbeeld bij diabetespatiënten.
Wat is het verloop?
Schimmelnagels zijn besmettelijk. U kunt het van iemand anders krijgen, maar u kan het ook aan uzelf (andere nagels) of iemand anders doorgeven. De schimmel zit in schilfers van de huid of van de nagel. Die schilfers laten los en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes. Als u deze schilfers op uw huid of nagels krijgt, kunt u schimmelnagels krijgen.
Wat kunt u er zelf aan doen?
- Was uw voeten liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de voeten goed af. Zo blijven er geen zeepresten zitten.
- Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Vocht en warmte vormen namelijk een broeihaard voor schimmels.
- Draag elke dag schone sokken. Liefst van wol of katoen.
- Draag uw eigen slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Bijvoorbeeld in doucheruimtes en zwembaden.
- Hou uw nagels kort.
Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?
Voor een goed en passend advies kunt u altijd bij ons terecht. Wij hebben voor een verdikking op de wreef verschillende behandeltechnieken.
Behandelmogelijkheden
- Schoenadvies.
- Aanpassingen aan confectieschoenen.
Voor het behandelen van kalknagels kunnen wij u naar verschillende professionals binnen ons bedrijf doorverwijzen.
Afspraak maken?
Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.
Klik hier om een afspraak te maken.