Hallux Rigidus / Hallux limitus

Wat is het?

De beweging van de grote teen is beperkt (stijve grote teen). Wanneer er vrijwel geen beweging mogelijk is in het grote teen gewricht, spreken we van een hallux rigidus. Wanneer de beweging in de grote teen beperkt, maar niet onmogelijk is, spreken we van een hallux limitus. Kan het teengewricht onbelast normaal bewegen maar is de beweging alleen beperkt tijdens het lopen en staan, spreken we van een functionele hallux limitus. Tijdens het afwikkelen speelt de grote teen een belangrijke rol. Wanneer de grote teen beperkt wordt in zijn beweging, heeft dit directe invloed op het afwikkelen van de voet.

Klachten
  • Problemen met het afwikkelen van de voet (pijn en stijfheid).
  • Na langer stil zitten, zijn de eerste stappen pijnlijk.
  • Zwelling of harde bult bovenop het grote teen gewricht (bult kan pijn doen in de schoenen of het doet pijn binnen in de voet).
  • Aan de zij- en/of onderkant van de grote teen zit meer eelt.
  • Klachten aan het been, bekken of onderrug doordat de pijn in het grote teen gewricht ontlopen wordt en er elders klachten ontstaan.
  • Jubelteen (van de grote teen staat het laatste kootje omhoog).
Hoe ontstaat het?

Een stijve grote teen kan ontstaan door artrose. Bij artrose is er sprake van gewrichtsslijtage door achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen. Dit kan komen door ouderdom, maar ook door gewrichtsontsteking, chronische overbelasting of een botbreuk. Daarnaast kan de stijfheid ontstaan door een scheefstand van de grote teen (hallux valgus, voetafwijking) of doordat de pees van de grote teen te strak gespannen is.

Wat is het verloop?

Soms kan fysiotherapie de buigpees wat meer flexibiliteit geven, waardoor deze weer meer kan bewegen bij een hallux limitus. Bij een hallux rigidus is het gewricht zelf beperkt en zullen behandelingen minder effect hebben. De klachten die bij deze beperking horen, zijn vaak wel goed op te vangen door schoentechnische oplossingen.

Wat kunt u er zelf aan doen?
  • Zorgen voor de juiste schoenen. Geen druk op het grote teen gewricht en een stijvere zool waarbij de neus van de schoen van de grond staat, zodat de voet voldoende kan afwikkelen.
Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor hallux rigidus / limitus afhankelijk van de ernst:

Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in van ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Klik hier om een afspraak te maken.