Artrose

Wat is het?

Artrose is slijtage in het gewricht door achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen. Een gewricht wordt gevormd door twee boteinden die samenkomen. De botuiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een gladde beschermende laag, waardoor botten soepel langs elkaar kunnen bewegen. Als het gewrichtskraakbeen geleidelijk dunner, minder veerkrachtig wordt of zelfs verdwijnt, schuren de aangrenzende botdelen tegen elkaar aan. Hierdoor ontstaat artrose. De grote teen en de gewrichten in de enkel  zijn het meest onderhevig aan slijtage. Het is mogelijk dat er botuitsteeksels ontstaan aan de randen van de gewrichtsvlakken, dit komt doordat het lichaam de botoppervlakken probeert te vergroten om artrose tegen te gaan. Deze botuitsteeksels kunnen extra problemen geven zoals: pijn, gevoelsstoornissen, krachtsverlies of een beperkte beweeglijkheid van het gewricht.

Klachten
  • Geleidelijk toenemende stijfheid (bij bewegen vermindert de stijfheid)
  • Pijn (tijdens het starten van een beweging of langdurig intensief bewegen)
  • Bij ernstigere artrose is er ook pijn in rust
  • Het looppatroon veranderd om de pijn te ontwijken
  • Extra eeltvorming of eksterogen
Hoe ontstaat het?

De verandering aan het gewricht ontstaat meestal door het ouder worden, maar ook overbelasting of herhaaldelijke blessures vergroten de kans op artrose.

Wat is het verloop?

Artrose is niet te genezen. Maar een behandeling kan de aanwezige klachten wel verminderen.

Wat kunt u er zelf aan doen?
  • Juist schoeisel (schoenen met voldoende steun die niet knellen)
  • Let op je gewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer de gewrichten worden belast
  • In beweging blijven om het gewricht soepel te houden
Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandel mogelijkheden voor artrose afhankelijk van de ernst:

Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet en Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben binnen de muren van ons bedrijf verschillende professionals verzameld om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Klik hier om een afspraak te maken.