Artrose Talotibiaal (BSG)

Wat is het?

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Een gewricht is een plek waar twee of meer botten samenkomen en waar beweging mogelijk is, bijvoorbeeld de enkel of de knie. De uiteinden van de botten in het gewricht zijn bedekt met een laagje glad weefsel: het kraakbeen. Door het kraakbeen kunnen de botten soepel langs elkaar bewegen. Artrose in het bovenste sprong gewricht (BSG), ook wel enkelgewricht genoemd, kan ervoor zorgen dat het omhoog en omlaag bewegen van de voet pijnlijk is, omdat het gladde oppervlak van het kraakbeen als gevolg van slijtage dun of brokkelig is geworden of het kraakbeen helemaal verdwenen is. Hierdoor komt er steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het lichaam kan deze slijtage niet meer repareren.Het BSG bestaat uit de uiteindes van het scheenbeen (tibia), kuitbeen (fibula) en sprongbeen (talus).

Klachten

De symptomen van artrose in het enkelgewricht kunnen bestaan uit pijn bij bewegen, stijfheid, zwelling, verminderde bewegingsvrijheid en instabiliteit van de enkel. U kunt ook ervaren dat de symptomen verergeren bij activiteiten zoals lopen, rennen of traplopen.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van artrose in het bovenste spronggewricht kan variëren. Enkele aanleidingen die bijdragen aan afbraak van het kraakbeen en het ontstaan van artrose hiervoor zijn:

  • Eerdere enkelblessures.
  • Overmatige belasting van het gewricht.
  • Genetische aanleg.
  • Veroudering.
  • Reumatoïde artritis.
Wat is het verloop?

Artrose is een onomkeerbaar proces. Als er eenmaal slijtage zit, kan dat niet minder worden. Bij artrose is beweging vaak pijnlijk. Door in te spelen op de bewegingsbeperking met mobiliteitstechnieken en de voetstand te optimaliseren, kunnen pijnklachten wellicht wel gereduceerd worden.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wat u onder andere kunt doen om wat meer comfort te ervaren, zijn schoenen dragen met goede ondersteuning, een goede afwikkelvoorziening en een stuggere loopzool. Verder is het raadzaam om overmatige belasting op de voeten te verminderen.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Voor een goed en passend advies kunt u altijd bij ons terecht. Voor artroseklachten aan de enkel hebben wij verschillende behandeltechnieken. Aanpassingen aan schoenen kunnen klachten aanmerkelijk verminderen. Aanpassingen aan schoenen kunnen bestaan uit correctie van de afwijkende voetstand of een afwikkelvoorziening. In ernstigere gevallen is het vaak ook mogelijk om een hoge orthopedische schoen te maken, die de enkel in de minst pijnlijke stand ‘vastzet’.  Dit noemen we ook wel schoen met artrodese-koker.

Behandelmogelijkheden

Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Klik hier om een afspraak te maken.