Ziekte van Ledderhose (Plantaire fibromatose)
Wat is het?
De ziekte van Ledderhose is een aandoening waarbij er door verharding van bindweefsel op de peesplaat onder de voet een harde knobbel (of meerdere knobbels) onder de voet zijn ontstaan. De Latijnse benaming voor deze aandoening is plantaire fibromatose. De knobbels zijn goedaardig, deze worden ook nodule of noduli genoemd. De aandoening wordt ook wel eens de ‘Dupuytren van de voet’ genoemd, omdat het erg lijkt op de knobbels die zich kunnen vormen in de handpalm. Ongeveer één op de vijf van de mensen met een Dupuytren in de handen heeft ook knobbels onder de voeten.
Klachten
In het begin stadium zijn er weinig klachten. Pas als het bultje onder de voet groter wordt, kan het klachten gaan geven. Sommige mensen hebben erg veel last van de verdikking onder de voet, terwijl iemand anders ze nauwelijks opmerkt. De bulten zijn in het begin vaak pijnloos, maar kunnen pijnlijk worden naarmate ze groter worden. Er kunnen pijnklachten zijn in de ochtend, zodra u uit uw bed stapt. Directe druk op de bobbel kan pijnlijk zijn. Daardoor kunnen steunzolen die de voetboog goed ondersteunen vaak slecht verdragen worden. Het lopen op blote voeten kan een oncomfortabel of branderig gevoel geven, alsmede lang lopen en staan. Als er knobbels onder de tenen ontstaan, kan dit kramp veroorzaken en een eventuele verkromming van de tenen.
Hoe ontstaat het?
Zoals bij veel aandoeningen is de aanleg om deze aandoening te krijgen deels erfelijk bepaald. Daarnaast spelen leefstijl, gezondheidsproblemen en bepaald geneesmiddelengebruik een rol. De aandoening ontstaat vaak op middelbare leeftijd en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. In 1 op de 4 gevallen zijn beide voeten aangedaan
Ledderhose komt vaker voor bij:
- Mensen met een zogenaamde ‘frozen shoulder’ (een stijve schouder).
- Herhaalde letsels van de peesplaat onder de voet (kleine scheurtjes in de peesplaat).
- Overmatige alcoholconsumptie.
- Epilepsie (met gebruik van Fenobarbital).
- Roken.
- Diabetes.
- Chronische leverziekten.
Bij een platvoet of holvoet staat er vaak wat meer spanning op de peesplaat onder de voet. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes (haarscheurtjes) ontstaan in de peesplaat. Deze haarscheurtjes kunnen ook ontstaan bij sporten, waarbij er veel kracht op de peesplaat wordt uitgeoefend (sprinten, springen e.d.). Wetenschappers vermoeden dat die haarscheurtjes niet op een normale manier genezen en door middel van littekenvorming Ledderhose veroorzaken.
Wat is het verloop?
De knobbel onder de voet groeit meestal heel langzaam en wordt vaak pas gevoeld als ze er al een hele tijd zit. Meestal stoppen de knobbels vanzelf met groeien. Dat gebeurt over het algemeen als de knobbels 2 cm groot zijn. Bij sommige mensen kunnen ze echter veel groter worden. De knobbeltjes voelen hard aan en kunnen qua vorm variëren: ze kunnen kort of langgerekt zijn en rond of plat. Vrijwel altijd bevinden ze zich aan de binnenzijde van de voetboog (zie foto).
In het beginstadium zijn er niet of nauwelijks klachten. Pas als het bultje onder de voet groter wordt, kan het klachten gaan geven. Sommige mensen hebben erg veel last van de verdikking onder de voet, terwijl iemand anders ze nauwelijks opmerkt. De bulten zijn in het begin vaak volstrekt pijnloos, maar kunnen pijnlijk worden naarmate ze groter worden. Er kunnen pijnklachten zijn in de ochtend, zodra u uit uw bed stapt. Nauwe schoenen worden dan oncomfortabel. Directe druk op de bobbel kan pijnlijk zijn. Daardoor kunnen steunzolen die de voetboog goed ondersteunen, vaak slecht verdragen worden. Het lopen op blote voeten kan een oncomfortabel of branderig gevoel geven, alsmede lang lopen en staan. Als er knobbels onder de tenen ontstaan, kan dit kramp veroorzaken en een eventuele verkromming van de tenen.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Er zijn maatregelen die kunnen helpen de pijn en het ongemak te verlichten. Het dragen van ondersteunend en gedempt schoeisel met de juiste ondersteuning van de voetboog kan helpen de druk gelijkmatig te verdelen en de belasting van de peesplaat te verminderen.
Meerdere keren per dag gedurende 15-20 minuten ijspakken op het getroffen gebied aanbrengen, kan ontstekingen helpen verminderen en pijn verlichten. Fysiotherapie-oefeningen, zoals rek- en krachtoefeningen voor de voet- en kuitspieren, kunnen de flexibiliteit verbeteren en het ongemak verminderen.
Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?
Behandelmogelijkheden
- Schoenadvies.
- Fysiotherapie (mobiliteit, rekken).
- Pedicure (eeltvorming op de ‘bulten’ weghalen).
- Aanpassingen aan confectieschoenen.
- Aangepast schoeisel:
Semi-orthopedische schoenen
Orthopedische schoenen - Steunzolen.
Afspraak maken?
Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.
Klik hier om een afspraak te maken.