Vetkamerschade

Wat is het?

Het vetkussen is de schokdemper van de voet tijdens het lopen. Een grote oorzaak voor pijn in de voeten is slijtage van het vetkamersysteem.

Klachten
  • Begin stadium: branderig en vermoeid gevoel onder de (voor)voet.
  • Later stadium: pijnlijke voeten, gevoelloosheid en nachtpijn.
Hoe ontstaat het?

Het vetkussen bestaat uit allemaal kleine vetkamers die gevuld zijn met vloeibaar vet. De kamers worden onderling van elkaar gescheiden door elastisch bindweefsel. Dit samen vormt een vetkussen van ongeveer 13 tot 21 millimeter dik. In het vetkamersysteem lopen veel bloedvaten en zenuwen. Het vetkussen zorgt ervoor dat de voeten grip hebben en zich aanpassen op oneffen terrein. Beschadiging zorgt ervoor dat de vetkamers gaan lekken of de kwaliteit ervan verslechtert. Hierdoor wordt het vetkussen dunner en komen de middenvoetsbeentjes (bal) en hiel (hak) dichter op de grond. Daarnaast worden de gevoelszenuwen geprikkeld, waardoor klachten ontstaan.

Bij ouderdom neemt de kwaliteit van het bindweefsel in de vetkamers af. Hierdoor wordt de hele vetkamerstructuur zachter en dunner en neemt de schok-dempende werking van het vetkussen af.

Wat is het verloop?

Als het vetkamersysteem is beschadigd, kan het niet meer worden hersteld. De behandeling bestaat uit het dragelijker maken van de klachten door middel van de juiste schoenen en eventueel een steunzool.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij beginnende klachten even rust nemen en eventueel de voeten masseren om zo het vetweefsel weer ‘terug’ op zijn plaats te wrijven. Daarnaast kunt u de druk op de voeten verminderen door bijvoorbeeld op uw gewicht te letten.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandel mogelijkheden voor vetkamerschade afhankelijk van de ernst:

Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Klik hier om een afspraak te maken.