Slijmbeursontsteking / bursitis

Wat is het?

Het medische woord voor een slijmbeurs is ‘bursa’, bij een ontsteking komt er ‘itis achter. Vandaar dat een slijmbeursontsteking ook wel bursitis wordt genoemd. Een bursitis kan zich overal in het lichaam bevinden. Maar wat is een slijmbeurs nu precies? Een slijmbeurs is een met vocht gevuld zakje dat ervoor zorgt dat weefselstructuren langs elkaar kunnen glijden. Ook tussen pezen of spieren en bot bevinden zich slijmbeurzen. In en rondom de voet zitten verschillende slijmbeurzen. Rondom de achillespees bevinden zich twee slijmbeurzen en onder het hielbeen zit er ook nog een. De twee slijmbeurzen bij de achillespees zijn onder te verdelen in een oppervlakkige slijmbeurs en een diepere slijmbeurs. Bij een slijmbeursontsteking bij de hiel ontstaat een bult op de hiel. Die bult is soms zacht, maar kan ook zo hard aanvoelen als bot.

Links een oppervlakkige slijmbeursontsteking (tussen huid en achillespees), rechts een diepere slijmbeursontsteking tussen (achillespees en hielbeen).

Klachten

De hoofdklacht van een slijmbeursontsteking is pijn en zwelling. De verdikte slijmbeurs veroorzaakt een bult achter op de hiel, hetgeen vaak klachten geeft bij het dragen van dichte schoenen. De pijn is vaak het hevigst als u ’s morgens opstaat of na rust. Maar ook na een dag waarop u veel heeft gelopen of gesport, kan de pijn verergeren. De pijn is vaak stekend van karakter. De diepe slijmbeursontsteking kan over een groter gebied pijn doen dan de oppervlakkige. De pijn bevindt zich niet alleen achter de hiel aan de binnen- en buitenkant, maar kan ook uitstralen naar de kuit.

Hoe ontstaat het?

De oppervlakkige slijmbeurs
De slijmbeurs tussen de huid en de achillespees kan geïrriteerd raken door te veel wrijving van de hiel tegen de schoen. Doordat de slijmbeurs zich vult met vocht, ontstaat er een zichtbare (pijnlijke) knobbel achter, op de achterkant van de hiel. Deze zichtbare knobbel voelt eerst nog zacht aan, maar kan al na enkele dagen net zo hard aanvoelen als bot.

De diepe slijmbeurs
De slijmbeurs tussen de achillespees en het hielbot kan geïrriteerd raken wanneer de slijmbeurs steeds klem komt te zitten tussen het bot en de achillespees. De oorzaak kan bijvoorbeeld komen doordat het hielbeen meer naar achteren uitsteekt en hierdoor tegen de achillespees aandrukt. Overtrainde atleten kunnen dit probleem ook ontwikkelen. Ook kan het ontstaan als u langdurig op hoge hakken heeft gelopen en ineens platte schoenen gaat dragen.

De klachten ontstaan meestal bij mensen tussen de 30 en 60 jaar, het vaakst bij mensen die aan sporten doen waarbij veel wordt gesprongen en gerend, waardoor de aanhechting van de achillespees meer belast wordt. Ook door schoenen die wegzakken onder de hiel kan de diepe slijmbeurs ontstoken raken, vooral als er veel op dergelijke schoenen gelopen wordt. Daarnaast hebben bepaalde voettypes, zoals een holvoet, een grotere kans op het krijgen van een slijmbeursontsteking.

Wat is het verloop?

Meestal geneest een slijmbeurs vanzelf binnen enkele weken als het triggerpunt weggenomen kan worden. Mocht er ondanks deze maatregelen nog steeds pijn en zwelling aanwezig zijn dan zijn verdere maatregelen nodig, zoals bijvoorbeeld belasting aanpassing/vermindering. Als de klachten al meer dan een half jaar bestaan, is er sprake van een ‘chronische’ slijmbeursontsteking en is een professionele behandeling aan te raden.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Doordat een slijmbeursontsteking vaak een gevolg is van een te hoge belasting, is het raadzaam om rekening te houden met de belasting die op de achillespees wordt uitgeoefend. Voldoende rust is hierbij belangrijk. Vind een goed balans tussen de belasting en de belastbaarheid.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Bij Reumkens Voet & Zorg kunnen wij kijken naar de stand van uw hielbeen en of hier iets afwijkends in te zien is. Wellicht dat dan op maat gemaakte steunzolen een mogelijkheid is om de voet, en dus ook de achillespees, correct te ondersteunen. Ook kunnen wij u voorzien van goed schoenadvies.

Behandelmogelijkheden

  • Steunzolen.
  • Schoenadvies.
  • Doorverwijzing naar fysio voor klachtgerichte oefeningen.
Afspraak maken?

Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg.

Klik hier om een afspraak te maken.