Insertietendinopathie m. peroneus brevis (RK)
Wat is het?
Klachten
De meeste klachten bij een peesblessure rondom de aanhechting van de (korte) kuitspier uiten zich in het midden/buitenzijde van de voet. Dit kan vervolgens ook doorstralen naar de buitenkant van de enkel. Vaak ervaren mensen een zeurende en ook wel stekende pijn in de voet.
Hoe ontstaat het?
Bij een tendinopathie is er sprake van kwaliteitsverlies in het peesweefsel. Dat kan zijn door overbelasting of veroudering of een combinatie van beiden. Zo komt tendinopathie vaker voor bij (top)sporters, maar ook bij actieve ouderen. Doordat de steeds terugkerende trekkrachten te groot worden en/of te lang inwerken, kan schade ontstaan aan het peesweefsel. Een pees van een oudere patiënt is vaak minder goed bestand tegen hoge belasting dan die van een jongere. Tendinopathie kan overal in het lichaam voorkomen bijvoorbeeld in de schouder, pols, elleboog, knie of voet.
Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen bij een insertietendinopathie namelijk:
- De stand van de voet (er kan te veel spanning op de pees komen, bijvoorbeeld door holvoeten of platknikvoeten).
- Een trauma (bijvoorbeeld het verzwikken van de enkel).
- Verkeerd schoeisel.
- Instabiliteit in de enkel, hypermobiliteit.
- Overbelasting.
Wat is het verloop?
Een klacht rondom de aanhechting van een pees kan er geleidelijk insluipen, bijvoorbeeld door overbelasting. Bij langdurige overbelasting van de kuitspier en bijbehorende pees kan er een peesontsteking ontstaan. Als dit lang blijft bestaan, kan er uiteindelijk een lengte scheur ontstaan (partiële ruptuur) of zelfs uiteindelijk een totale scheur (totale ruptuur).
Wat kunt u er zelf aan doen?
Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?
Om u te kunnen helpen bij deze peesblessure kunnen wij bij Reumkens Voet & Zorg kijken naar de oorzaak van de klacht. Komt de klacht voort uit een verkeerde voetstand, dan kan bijvoorbeeld met behulp van een op maat gemaakte steunzool de voetstand gecorrigeerd worden. Ook kan een goed schoenadvies al baat geven bij deze klacht. Mochten de voeten een extremere standsafwijking hebben, waardoor de pees continu op spanning staat, dan is orthopedisch schoeisel een optie. Mocht de pees door een overbelasting wat gezwollen zijn, dan kunnen wij u doorverwijzen naar de fysiotherapeut om shockwavetherapie te proberen.
Behandelmogelijkheden
- Schoenadvies.
- Steunzolen.
- Orthopedisch schoeisel.
- Shockwave (via fysiotherapeut).
Welke behandeling gekozen wordt, hangt af van de oorzaak en de klachten. Soms zal er een combinatie nodig zijn van bovenstaande behandelingen. Het herstel van een peesblessure kan enkele weken tot maanden duren.
Afspraak maken?
Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.
Klik hier om een afspraak te maken.