Hyperlaxiteit/mobiliteit (instabiliteit enkels)

Wat is het?

Hyperlaxiteit (of hypermobiliteit) is een (erfelijke) aanleg. De term laxiteit betekent soepelheid, de term hyper-laxiteit geeft aan dat uw pezen en banden minder stevig en dus soepeler zijn dan gebruikelijk. Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. Dit kan als gevolg hebben dat uw gewrichten extreem beweeglijk zijn en vaak overstrekken.

Klachten

Hypermobiliteit hoeft geen klachten te geven. Bij overbelasting door intensief sporten of zware arbeid kunnen er wel klachten ontstaan of zelfs toenemen. De spieren moeten harder werken om uw gewricht(en) stabiliteit te geven.Hypermobiliteit kan in het gehele lichaam voorkomen. Hypermobiliteit in de voeten of enkels kenmerkt zich door deze symptomen:

  • Lage rugklachten.
  • Knieklachten (bij het fietsen, traplopen of hurken).
  • Regelmatig verzwikken van de enkels.
  • Steeds terugkerende enkelklachten.
  • Vermoeidheid in de rug, benen of voeten.
Hoe ontstaat het?

Hypermobiliteit wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg. De een heeft flexibeler bindweefsel dan de ander, daar kunt u niets aan doen. Kinderen zijn over het algemeen flexibeler dan volwassenen. Wanneer kinderen nog in de groei zijn, komt hypermobiliteit vaker voor. In alle gevallen geldt dat over-beweeglijkheid geen probleem is. Pas wanneer er pijnklachten ontstaan, is het belangrijk actie te ondernemen.

Wat is het verloop?

Hypermobiliteit komt vaker voor bij kinderen in de groei, omdat hierbij de spieren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Naarmate men ouder wordt, kunnen pezen en banden stugger worden, waardoor men ‘over de hypermobiliteit heen groeit’.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Zelf kunt u niet veel doen tegen hypermobiliteit. Mocht u klachten ervaren, dan kunt u uw spieren proberen te versterken, zodat deze de functie van de gewrichtsbanden deels kunnen gaan overnemen. Dit kan ervoor zorgen dat het gewricht ook stabieler wordt. Voor spierversterkende oefeningen is het raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Voor iedereen met pijnklachten door hypermobiliteit zal opnieuw gekeken moeten worden naar een geschikte behandeling. Wanneer er klachten in de voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug aanwezig zijn, kunnen op maat gemaakte steunzolen wellicht meer steun geven. Door deze extra steun kunnen banden, spieren en pezen minder snel overbelast raken. In extremere gevallen kunnen orthopedische schoenen meer steun en stabiliteit bieden.

Behandelmogelijkheden

    Afspraak maken?

    Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

    Klik hier om een afspraak te maken.