Exostose Dorsum/ Tarsal boss (verdikking op de wreef)

Wat is het?

Een onderhuidse harde bult op de wreef wordt ook wel ‘tarsal boss’ of exostose dorsum genoemd. Het is een harde zwelling boven op de voetrug. Er kunnen op die plaats verschillende soorten knobbels ontstaan. De bult op de wreef kan veroorzaakt worden door een uitstekend stukje bot of kraakbeen, of door bijvoorbeeld een cyste. Een cyste is een omkapselde holte gevuld met geleiachtig vocht. Dit vocht komt uit een gewricht of een peeskoker. Het verschil tussen bot of cyste is meestal niet goed te voelen, het voelt allebei hard aan. De goedaardige bobbel zit op een plek waarop de schoen drukt en doet daarom vooral vaak pijn bij het dragen van schoenen.

Klachten

Doordat de verdikking zich meestal op de wreef bevindt, in het verlengde van de grote teen of de teen ernaast, kan dit pijnklachten veroorzaken wanneer er bijvoorbeeld schoenen gedragen worden. Als schoenen te weinig ruimte hebben voor de exostose, kan dit gaan drukken op de bult. De bult kan ook pijnlijk aanvoelen zonder dat u schoenen aanhebt. Dan zou er wellicht slijtage in het gewricht onder de verdikking kunnen zitten. Soms bestaat er een uitstralende pijn. Dit kan komen doordat de bult dan tegen een klein zenuwtakje kan drukken, of tegen de strekpees van de grote teen. 

Hoe ontstaat het?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van een verdikking op de wreef. De meest voorkomende oorzaak komt als gevolg van (beginnende) slijtage van een of meerdere gewrichtjes van de middenvoet. Hierdoor kan een stukje bot of kraakbeen gaan uitsteken, wat dus een bultje veroorzaakt. Een andere verklaring waardoor een verdikking op de wreef kan ontstaan, is door beschadiging. Bijvoorbeeld als er een keer iets op de voet is gevallen. In uitzonderlijke gevallen kan het ontstaan na een operatie. Verder kan de verdikking ook al vanaf de geboorte aanwezig zijn door bijvoorbeeld een vergroeiing in de voet of een aangeboren extra botje. Dit noemt men een accessoire botje.

Wanneer er sprake is van variatie aan dikte van de bult, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een cyste. Dan ontstaat de bult door vloeistof. Deze vloeistof kan uit het onderliggende gewricht komen (gewrichtscyste). De cyste zorgt er dan voor dat het gewrichtskapsel opzwelt en weer laat slinken. Een cyste kan net zo hard aanvoelen als een stukje bot. Wanneer er irritatie op de cyste treedt, door bijvoorbeeld druk vanuit een schoen, dan kan de cyste gaan zwellen en wordt de verdikking op de wreef groter.

Wat is het verloop?

Vanaf de buitenkant is een verdikking van de wreef vaak goed zichtbaar. De oorzaak is echter niet altijd even makkelijk vanaf de buitenkant vast te stellen. Met een röntgenfoto kan worden onderzocht of er sprake is van een uitstekend botstukje of slijtage. Met een echo-onderzoek kan de situatie beter beoordeeld worden. Met een echo kunnen botstukken, wekere delen van de voet en gewrichtskapsel en randen in beeld gebracht worden. Verder kan tijdens een echo-onderzoek ook beoordeeld worden of langslopende zenuwen en pezen geïrriteerd zijn.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Draag geen te krappe schoenen die te strak zitten op de wreef. Bij een veterschoen kan het verlichting geven om de veter anders te veteren. Dan rijgt u als het ware om de bult heen. Dit zorgt ervoor dat de druk anders verdeeld wordt en dat er geen piekdruk op de verdikking zit. Hiervoor kunt u ons altijd om advies vragen. Een andere manier om de druk van de bult af te kunnen halen, is om zelfklevend vilt te gebruiken. Dit plakt u aan de binnenkant van de schoen, waardoor de druk ook weer van de bult afgehaald kan worden. Dit is echter niet geschikt bij elke schoen.

Wat kan Reumkens Voet & Zorg voor u betekenen?

Voor een goed en passend advies kunt u altijd bij ons terecht. Wij hebben voor een verdikking op de wreef verschillende behandeltechnieken.

Behandelmogelijkheden

    Afspraak maken?

    Bij Reumkens Voet & Zorg proberen we voor iedereen een passende oplossing te vinden. We hebben in ons bedrijf verschillende professionals om de meest adequate zorg te kunnen leveren. Op uw eerste afspraak brengen we de klachten en behandelmogelijkheden in kaart en adviseren we u over het vervolg. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

    Klik hier om een afspraak te maken.